10-10-2008 12:00:00
Spatiul Schengen. Protectia datelor personale

Cadru general
Articole in rubrica "Spatiul Schengen. Protectia datelor personale"

          Spaţiul Schengen este o zonă de libertate de mişcare unde controalele la frontierele interne ale statelor semnatare au fost eliminate şi a fost creată o singura frontieră externă unde controalele se desfăşoară conform unui set de reguli clare.

          Scurt istoric.

          După discuţii îndelungate Franţa, Luxemburg, Germania, Belgia şi Olanda au hotărât să creeze un spaţiu fără frontiere interne.

          Acordul între aceste state a fost semnat la 14 iunie 1985 în localitatea Schengen din Luxemburg. A urmat semnarea Convenţiei de Aplicare a Acordului Schengen(C.A.A.S.), în data de 19 iunie 1990, care a intrat în vigoare în anul 1995.

          Iniţial Acordul Schengen şi Convenţia de Aplicare nu au făcut parte din cadrul legislativ comunitar. Acest lucru s-a schimbat odată cu semnarea Tratatului de la Amsterdam, în data de 02.10.1997, intrat în vigoare la 1 mai 1999. Un protocol ataşat Tratatului de la Amsterdam încorporează acquis-ul Schengen în cadrul legislativ şi instituţional al Uniunii Europene.

          Beneficii aduse de aderarea la spaţiul Schengen

- Ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen

- Libertatea de mişcare a cetăţenilor statelor membre

- Set de măsuri compensatorii

          În prezent, 24 de state europene implementează prevederile Convenţiei Schengen, după cum urmează: Franta, Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Austria, Italia, Grecia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia si Ungaria.

          Pe viitor alte 5 state europene urmează să implementeze prevederile Convenţiei Schengen: Elvetia, Liechtenstein, Cipru, Romania, Bulgaria.

 Toate drepturile rezervate @ Directia Publica DOLJ